Organizacija u šivenju

Ono što je svakako neophodno kod svakoga ko se bavi šivenjem, ozbiljno ili manje ozbiljno, jeste dobra organizacija prostora u kome se stvara. Isto važi i za bilo koji drugi hobi ili posao u okviru kog se koristi dosta sitnih stvari.

U današnje vreme, nema svako svoju sobu gde bi mogao da stavi sve svoje potrebštine. Upravo iz tih razloga mislim da bi ovaj tekst mogao da vam bude od koristi, i estetski i praktično. Od kada se bavim šivenjem, količine dugmica, konaca, makaza, raznoraznih predložaka, lenjira, papira i svega ostalog, neumoljivo rastu. I pored  svega toga, kad god mogu trudim se da mi izreka   ”Manje je više ” bude neka vrsta vodilje, kako bi sačuvala neophodno strpljenje za stvaranje. Tako mi je i palo na pamet da napišem ovaj tekst, jer sam pre par godina, tragajući po internetu, i dosta čitajuci o organizaciji radnog prostora, naišla na par ideja koje sam i sama sprovela u delo. Kao dosta dobro rešenje pokazale su se kutije tzv.klaseri. Radi se zapravo o dobro osmišljenim plastičnim kutijama, koje imaju plastične poklopce, i mnogo plastičnih, pomerljivih pregradaka unutar same kutije. Najpovoljnije se mogu kupiti u prodavnicama plastike koje su ujedno i diskonti, a veliki izbor istih može se naći i u marketima, gde imate najobičnije kutije, veće, manje, od poznatih ( npr. Curver )  ili potpuno nepoznatih proizvodjača, koje su vrlo funkcionalne osim što su i jeftinije.

Crvena kutija-klaser prazna i zatvorenaOvako izgleda zatvorena kutija-klaser, čiji je poklopac skoro sasvim providan, a sama kutija je crvene boje. Proizvodjač je domaći, a kupljeno je pre neki dan za 210,00 dinara.

Crvena kutija-klaser prazna, sa otvorenim poklopcemOvako izgleda ista ta kutija kada se otvori poklopac, uz nju dobijate i priličan broj skoro providih plastičnih pregradaka, tako da njima Vi sami odredjujete kolika će Vam odredjena pregrada biti, što je isto vrlo praktično.

Kutija-klaser sa delovima za sivacu masinu, otvorenaNešto slično ovome sam videla pre nekoliko godina na internetu. Kutija-klaser koja je namenjena papučicama za šivaću mašinu. Ovako izgleda jedna od mojih kutija-klasera.  Sa unutrašnje strane poklopca vidite karton od 1 mm, isečen po meri poklopca, naravno, i na tom kartonu, pre nego što ću ga zalepiti na poklopac iznutra, sam nacrtala mrežu koja predstavlja moje pregrade. Svaku pregradu, u samoj kutiji,  sam obeležila brojem ( u knjižarama kupite nalepnice za cene drečave boje), i to je dobro zalepiti lepkom dodatno. Na nacrtanoj mreži kartona, koji postavite u poklopac sa unutrašnje strane, takodje postavite nalepnicu sa obeleženim brojem pregrade i tu pregledno, najbolje štampanim slovima, napišete šta Vam stoji u odredjenoj pregradici. Na taj način, uvek znate gde Vam šta stoji, što je posebno važno kada su papučice za šivacu mašinu u pitanju, ili neke druge, Vama jako važne stvari.  Poklopac se zatvara dobro, tako da kada svoju kutiju-klaser odložite na sto ili policu, ne morate misliti da li ce se otvoriti a sadržaj rasuti.

Curverova kutija sa dugmicima otvorenaOvako izgleda plastična kutija-klaser marke Curver, i njena cena je oko 250,00 din. Već na prvi pogled možete videti koliko je manja u odnosu na kutiju sa predhodne fotografije. Prve tri pregrade su fiksirane, a ostalih šest možete menjati i praviti da budu npr.četiri veće pregrade. Kutije-klaseri su pogodne za čuvanje raznih dragocenosti, kao što su dugmići, perlice, šljokice, lanci i ostalo.

Nešto što je takodje praktično a nije previše skupo za napraviti su obojene kutije od cipela. Treba Vam kutija za cipele, normalno, i potreban Vam je sprej u boji. Meni se dopada kako u kućnoj atmosferi, u odnosu na kompletan enterijer, izgleda patinirana boja bakarno braon tonova. Jedna boca spreja u boji košta oko 250,00 dinara i ako ste vešti, sa jednom bocom možete obojiti nekoliko kutija. Ono što je važno jeste da ovo radite na terasi ili na otvorenom prostoru, zbog jakih isparenja. Dakle bitno je da podlogu, npr. pod terase obložite novinama da Vam pod ne bi bio zlatan, mada to dobro deluje, odvojite poklopac od kutije, i na udaljenosti od 20-25 cm nanesete boju iz sprej boce na poklopac kutije a zatim i na kutiju. Vrlo je važno da se pre upotrebe boca sa sprejem promućka oko dva minuta, kako bi boja ujednačeno izlazila iz iste. Prska se na udaljenosti od 20-25 cm jer ako to radite na manjoj udaljenosti, boja se sliva i nemate fino ujednačeno obojenu površinu, nego imate mestimično slivene suze od boje. Ukoliko imate kućne ljubimce, sve to radite na nekom stolu koji ste zaštitili novinama, kako ne bi mogli da dohvate kutiju.  Kada ste kutiju i njen poklopac isprskali, ostavite da se suše par sati. Sve bude suvo mnogo brze, ali ostavite napolju par sati zbog već pomenutih isparenja koja nisu dobra za naš respiratorni sistem. Boje u spreju možete kupiti u svakoj farbari.

sredjena kutija obicna u bronzanu bojuIzgled kartonske kutije koju sam obojila bakarnim i  braon tonovima, sa sprejem u boci, i isti princip primenila na drvenu kutiju za šah  ( osim što je kutija za šah ofarbana zlatnom bojom), koju vidite na kartonskoj kutiji. Boja na kartonskoj kutiji je prilicno trajna, mada, ako imate da uložite, možete kupiti i lak u spreju, pa sa tim finiširati novi izgled kutije i tako je obezbediti od guljenja i oštećivanja. Ovakve kutije su lepe, čak i ako stoje na vidnom mestu u kući, a u njih možete staviti mnogo toga što koristite za šivenje ili neki Vaš hobi.

sprej bronzaniIzgled spreja u boci, bronzane boje.

Nadam se da će Vam i ovaj tekst koristiti. Srećno!!!


Dugmence radove možete pogledati i na mojoj Facebook stranici DUGMENCE, kao i u Kristina Kecman Google+ Albumima.


June 28, 2009  Tags: , , , , ,   Posted in: VIDEO UPUTSTVA, ŠIvEnjE

8 Responses

 1. Dana - June 29, 2009

  E,bas si me “nasla” sa temom 🙂 :volim da mi je sredjeno,a ovih klasera mi nikad nije dosta!
  Dodala bih nesto,iz svog iskustva,u vezi bojenja kutije sprejom:obavezno treba prskati sa preporucene daljine ne samo zbog ruznih “suza”,vec i zato da ne biste natopili kutiju bojom (sto sam ja,”pametnica” jednom uradila).Budite strpljivi i radije prefarbajte kutiju u dva-tri sloja (sacekajte da se prethodni dobro osusi pre nanosenja novog).

 2. Drangulije - June 29, 2009

  Hvala na korisnim informacija koje su svakako primenjive i na druge oblasti…
  🙂

 3. Kristina Kecman - June 29, 2009

  Eto Dano, malo i o organizovanju da se prica 🙂 U pravu si potpuno, moze i iz nekoliko puta da se farba kutija, sto doduse znatno trosi boju, no, ako se pazljivo nanosi boja, imajuci u vidu prostor okolo, tjs. da onaj koji farba moze da se krece u krug dok to radi, kutija moze sa mnogo manje potrosene boje da se ofarba. Ako niste izvezbani, preporucujem malu maskicu, koja se stavlja preko nosa i usta,a takodje kupuje u farbarama i ne kosta mnogo. 🙂

 4. Kristina Kecman - June 29, 2009

  Molim Drangulijo, uvek 🙂

 5. Danijela - June 30, 2009

  Kako si ti sve lepo napisala i objasnila 🙂
  I ja volim red,ali on nestaje brzinom svetlosti kada sednem da radim i za cas napravim haos 🙂
  Ovih kutija klasera ima i u radnjama “za 120 dinara”,samo sto su pregrade fiksirane.
  Takodje bih spomenula da u istim radnjama mozete kupiti vece,debele kartonske kutije sa poklopcem koje su super za odlaganje konaca ili komada tekstila.

 6. Kristina Kecman - June 30, 2009

  Danijela pisala sam o kutijama i organizaciji 😀 i taj deo zvuci lepo.
  Ali nisam htela u isti tekst da stavljam ovaj deo o haosu kada krene da se radi….a kada stalno nesto radis ( kao npr.ja ) onda je posebno interesantno 🙂
  Vidjala sam i ja te kutije/klasere ali mi se nije dopalo sto su pregrade fiksirane, mada su i one vrlo upotebljive. Imam nekoliko tih kartonskih kutija, sa cvetnim dezenom, o kutijama za tekstil cu u nekom drugom tekstu 😉

 7. Suzana - November 17, 2012

  Bavim se izradom ukrasnih knjiga, i takođe bojim sprejevima. Interesuje me ako bi mi htela otkriti tajnu kako si dobila boju na ovoj maloj kutijici, malo je reci da mi se sviđa, extra je, bas mi takva treba. unapred hvala

 8. Kristina Kecman - November 27, 2012

  Suzana mislim da sam ti odgovorila preko moje Facebook stranice i inbox-a tamo.
  Sa sprejevima je stvar takva da je vazno, kao i sa svim drugim stvarima vezanim za boje, probati pa videti. Svaki proizvodjac to napravi malo drugacije. Samo rad, rad rad!!!

  Srdacan pozdrav
  Kristina

Leave a Reply