Šivaća mašina

Neiscrpna tema za sve koji vole da šiju, bilo da su hobisti-amateri, ili im je to profesionalni alat uz pomoć kog  svakodnevno izradjuju razne stvari. Šivacih mašina ima jako mnogo, i kao i sve drugo, i modeli šivaćih mašina se menjaju neprekidno, od onih koje imaju kompjutere u sebi, koje imaju dve stotine  vrsta programa u sebi, i čije nove programe svaki dan možete skidati sa sajta odredjene kuće koja prodaje iste. Skoro svaka šivaca mašina danas, hobi mašina kako umeju da je zovu u prodavnicama, jeste  kućna mašina koja obavlja sve osnovne funkcije. Od ravnog do cik-cak boda, i dosta ukrasnih bodova izmedju tih osnovnih, preko mogućnosti izrade rupica, do onih koje same uvlače konac u iglu, što je u redu, ali ne utiče nikako na krajnji rezultat onoga što napravite.  Uz svaku, novu hobi ćivacu mašinu koju kupite, dobijete i nekoliko dodataka, kao sto su poneke dodatne papučice, od kojih svaka radi nešto drugo, do malog šrafcigera. Naravno dobijate i odlično uputstvo za upotrebu.  Šivaca mašina koju koristim je marke  Brother, model  XL 5600 i izgleda ovako

xl-5600 Brother sivaca masinaKoristim je treću godinu i mogu reći da sam istom zadovoljna. Ukoliko redovno održavate šivaću mašinu, u smislu redovnog ši osvežavanja mehanizma uljem, Vaša mašina će Vas dugo služiti. U svakom slučaju, uvek predlažem kupovinu nove hobi mašine jer je to sigurna stvar, dobijete garanciju, znate gde ste je uzeli, često ista firma gde ste kupili mašinu ima i sopstveni ovlašćeni servis za opravku iste, što je sve vrlo važno da bi ste nesmetano mogli da se služite svojom mašinom. U oglasima nude mnogo toga, sa često upotrebljavanom rečenicom, “Malo je korišćena” ili ” Skoro ne-korišćena”. Vi ne znate ni ko je tu mašinu koristio ni kako se odnosio prema istoj, da li je održavana kako treba i ostale stvari. Takodje, majstori kupuju mnoge mašine koje ne rade i onda prodaju jednu koja je sklapana iz nekoliko različitih. Činjenica  je da ona radi kada je Vi kupite ali ako se , ne daj Bože pokvari, i Vi je odnesete u servis na popravku, pitanje koji deo je unutra stavljen a da uopšte ne pripada mašini koju imate, tu nastaju problemi i troškovi te da bi ste izbegli ovakve neugodnosti i nepotrebne izdatke, kupite novu šivaću mašinu. Često se može naći,  za pristojan novac,  na akcijama, u regularnoj prodavnici bele tehnike a ne retko ih prodaju i na rate, tako da kupovinu i ne osetite, a srećni ste i imate novu mašinu. Zapamtite da su najbitniji u celoj prici Vaših deset prstiju, i šta će te sa njima stvoriti uz pomoć Vaše šivace mašine, kao i to ko sedi preko puta mašine. Skupa mašina nije nikakva garancija za uspešnost izrade bilo čega što ste namerili da napravite.  Srećna kupovina!!!

Svi oni koji su nasledili šivacu mašinu od majki ili baka, a ima ih dosta, znam pouzdano, recept je isti. Najvažnije je da mašinu dobro očistite, nauljite, vidite da li radi kako treba, ako ne-pozovite majstora da je popravi, i onda stvarajte. Srećno i Vama!


Mali dodatak tekstu

U statistikama poseta mome sajtu vidim da dosta Vas na Google pretraživaču interesuje i mini šivaća mašina, i onda dodjete i do sajta Dugmence, upravo zbog ovog posta o šivaćoj mašini. Bez da ikoga uvredim, te mašine nisu za ozbiljniji rad, ustvari…nisam shvatila ni čemu služe… I sama sam jednom gledala novu mini mašinu, i zaista mi je bilo bezveze da dam skoro 2000 dinara za skoro neupotrebljivu stvar, papučica se jedva odizala od ploče, mada kupujem sve što ima veze i sa šivenjem i sa stvaranjem uopšte. Bolje sakupite još malo para pa kupite novu mašinu, može se naći i za 10.000 dinara povremeno u supermarketu “Tempo” kad je akcija, mislim da je reč o mašini marke “Toyota”. Uvek zapamtite da je najbitnije ko je preko puta mašine i ko stvara! Lepo je imati i kvalitetan alat, ali tvorevina od tvorca zavisi, baš kao i mi sami.

Srdačan pozdrav

Kristina


Dugmence radove možete pogledati i na mojoj Facebook stranici DUGMENCE, kao i u Kristina Kecman Google+ Albumima.


June 1, 2009  Tags: ,   Posted in: ŠIvEnjE

6 Responses

 1. Dragana - September 21, 2010

  Koja je bila cena ove masine, kad ste je vi kupili? Da li bi se mogla naci i sada ovakva masina, i koja bi cena od prilike bila? pozdrav!

 2. Kristina Kecman - September 21, 2010

  Dragana, šivaca mašina Brother XL 5600 je tada, kada sam je ja uzela bila oko 23, 24.000 dinara, a to je bilo oko 2005 godine. Skoro je prestala da radi, pa sam je zamenila modelom Brother XL 5500 koji nije loš, ali ne tako dobar model kao XL 5600, a koštala je oko 17000 dinara. Kompanija preko koje sam ja uzela i jednu i drugu mašinu, trenutno Brother sivace masine nema, a zvanični su zastupnici Brothera kod nas, u Srbiji. Na stranim sajtovima se prodaju, pa sigurno i u zemljama u okruženju. Srdačan pozdrav. K

 3. ana - October 2, 2010

  Kako se namotava spulna na singer futuri koja ima automatsko motanje spulne nikako da to ustanovim

 4. Kristina Kecman - October 3, 2010

  Draga Ana,
  Uz svaku mašinu dobija se i uputstvo za upotrebu, posebno ukoliko je nova. Ima nekoliko modela odnosno tipova ove mašine. Čitam po netu i vidim da je reč o mašini koja ima i opciju za vez, te da mašinu možete povezati i na kompjuter radi novih programa koje preuzimate, itd, itd. Ali nailazim na različite odgovore što se tiče Vašeg pitanja. Pominju i automatsko namotavanje, posebno ako mašinu koristite isključivo za vez. Izdvojila sam neke korisne sajtove, a detaljima se pozabavite Vi, a ja ako naidjem na neku još korisniju informaciju poslaću Vam.

  Video tutorijal za Singer futuru i kako namotavate špulnu
  http://www.youtube.com/watch?v=DVJIPCK-LcM&feature=player_embedded#!

  Video tutorijali vezani za Futura Singer mašinu, na zvaničnoj stranici Singera
  http://www.futura-support.com/video-tutorials/futura-video-tutorials.html

  Tutorijali koje možete besplatno downlodovati ukoliko nadjete Vaš model medju navedenim Singer mašinama
  http://www.futura-support.com/futuraMachine/manuals.htm

  Ukoliko možete da nadjete serijski broj Vaše šivaće mašine, obično se nalazi negde na nedostupnom mestu, posebno kod Singerica, na idućem linku ukucate broj Vaše mašine, i onda Vam izadje koliko košta da eventualno kupite manual-uputstvo za nju, ukoliko ga ne posedujete.

  http://www.singerco.com/accessories/manuals.html

  Razna pitanja i odgovori na ta pitanja, a sve vezano sa šivaću mašinu Singer futura.
  http://www.sewvacdirect.com/help_singer_ce.html

  Pročitala sam da se dosta žena žali upravo na taj problem koji Vi imate. Ukoliko Vam nešto od ovoga bude od pomoći, biće mi drago.
  Srdačan pozdrav
  Kristina

 5. Irena Jovanovic - May 30, 2012

  Imam pitanje, koji modeli masina imaju opciju za skriveni bod sa najlon strunom a mogu se kupiti kod nas u Srbiji kao nove masine i gde, neki link mi je potreban, kupila bih. Nadam se da je uputstvo za koriscenje takodje dostupno na nasem jeziku…
  Irena

 6. Kristina Kecman - June 11, 2012

  Irena, nema ni jedna mašina, barem ne kućnog tipa. Eventualno endlerice koje imaju mogućnost stopice za šivenje sa strunom, ali to nije papučica za skriveni porub nego radi kao rol porub.
  Svakako kompletnije informacije možete dobiti u Vihor trade-u, to je firma sa kojom saradjujem po pitanju opreme i mašina sa kojima radim.
  Ovo je njihov sajt SVET ŠIVENJA na 011-6166 845 možete kontaktirati Milicu (prepodne radi ove nedelje), i sigurno ćete dobiti najbolji mogući savet šta bi mogli da uradite i kako u odnosu na svoje želje. Pozovite se na mene slobodno.
  Srdačan pozdrav
  Kristina

Leave a Reply