Moda za poneti – 26. & 27. decembar 2009

 

Posle velikog snega koji je okovao Beograd, celu Srbiju zapravo, kao i veći deo Evrope, decembarska ili kako je još zovu, novogodišnja “Moda za poneti” svakako je predstavljala svojevrsnog vesnika boljih i svetlucavijih dana, nešto kao zimska visibaka. U samom Kulturnom centru “Grad” tekle su užurbane pripreme, aranžiranje i postavljane radova. U prizemlju ovog centra, gde se nalazi i prijatan deo za sedenje, sa šankom, našli su se vrlo zanimljivo ukrašeni lusteri, koji su inače bez ukrasa. Već sam taj prizor, potvrdio mi je da će se dogoditi neka vrsta bajke. Izlagača je bilo dosta, ali sam videla i novih lica, koja su mi privukla pažnju svojim radovima.

Svakako bih pomenula Gordanu Rakulj Radovanović inače diplomiranog vajara, čije su me minijature šumskih likova doslovce opčinile. Uvek mi se dopadne autor koji ima finog humora, a jedan od njih je bio i  Get Rich Quick Studio, koji se bavi ručnom izradom neobičnih rukavica. Mali štrikani miševi i mačke, autorke Jasmine Lečnik su takodje bili vrlo prijatni za videti, a kasnije sam shvatila da slično misle i sami posetioci novogodišnje “Mode za poneti”. Bilo mi je drago kada sam videla da Ivana Radić pravi gaćice sa ilustracijama malih čudovišta. Ivana Rackov, dipl.keramičar je dobila kompliment da je svojim keramičkim broševima-cvetovima, koji su jako popularni, zapravo osmislila Chanel 5. Sladjana Perić je prikazala vrlo šarmantne tregere, ručne izrade, a kod iste autorke mogli ste da kupite i dugmiće na koje nakačite tregere. Teodora Drakulović nas je ugrejala svojim, ručno izradjenim, prelepim kapama i šalovima. Marija Banjac prikazala je nove, predivne ogrlice od materijala. Ana Pavlović je imala postavku broševa prijatno jarkih boja, i nekakvih pomalo starinskih razglednica. Ljudmila Stratimirović je, izmedju ostalog, izložila neobične ogrlice izradjene od filca, sa dugmićima. Srebrnim sjajem su nas zasipale Biljana Klekackoska, iz Makedonije, Vedrana Petrovska, kao i Biljana Novogradić.

Sigurno da su ovu decembarsku bajku dočarali i mnogobrojni kreatori i dizajneri, koji su svojim autorskim radovima ulepšali i utoplili prizemlje KC “Grad”. Svojim izuzetnim modelima, koji su vrlo inspirativni za svakoga, ko razume to što posmatra, već unapred su pripremili posetioce da mogu da očekuju samo dobre i kvalitetne radove i na gornjem spratu KC “Grad”. Tamara Marjanović, Aleksandra Lalić, Vesna Stanojković Kracanović, Rename, Ivana Radić …. samo su neka od imena koja su nas obradovala svojom dizajniranom odećom i ostalim nosivim predmetima.

Ganula me je poseta devojke, koja je sa majkom bila i na novembarskoj “Modi za poneti”, prilikom koje je od majke dobila Dugmence  “Pink patchwork” tašnu. Lepa, plava devojka, došla je sa majkom i na novogodišnju, decembarsku Modu, kako bi mi poklonila narukvicu koju je specijalno izradila za mene, jer je, kako sama kaže, mislila na moje reči, koje sam joj uputila u novembru, koliko mi duši znači da se neko toliko raduje da ima nešto što sam baš ja napravila, i da to često ima uz sebe. Samo sam mogla da je zagrlim i zamolim da mi stavi narukvicu na ruku.

Onda smo u jednom trenutku čuli zvuk zvonca, i pojavio se Deda Mraz, pravi pravcati. Mirno je hodao i razgledao stvarčice, zajedno sa ostalim posetiocima na novogodišnjoj “Modi za poneti”, ali su ljudi, ipak, bili prijatno iznenadjeni. Deda Mraz je bio lepo obučen, sa pravom dugačkom belom bradom i dugom kosom. Uspela sam da ga zamolim za jednu fotografiju, da bih posle imala nešto kao dokaz da je stvarno bio tu, a oni “hrabriji” su se fotografisali sa njim.

I ovoga puta, bila mi je čast i veliko zadovoljstvo, da učestvujem u bajci zvanoj “Moda za poneti”. Život jeste san i tako ga treba i posmatrati, bez obzira na to da li se ima hrabrosti za slikanje sa Deda Mrazom ili ne.

Svima od srca želim Srećnu Novu 2010.godinu i nastupajuće praznike!  Budite zdravi, lepi i kreativni.

Sada pogledajte neke od fotosa sa decembarske, novogodišnje “Mode za poneti”, a kompletan album možete da vidite na DUGMENCE Picasa Web Albumu,  kao i na FB stranici DUGMENCE. Najlepše molim sve da ne zloupotrebe fotografije inače će, i pored svojih bajki i snova, u skladu sa zakonom, snositi konsekvence.  Takodje možete pogledati i video zapis načinjen od fotografija na mom You Tube kanalu.  Hvala vam!

 

 

Moda za poneti – Decembar 2009.godine – You Tube

 

 

 

 

 

 

 

Autorski rad dipl.vajara - Donda Art

Autorski rad dipl.vajara – Gordane Rakulj Radovanović

Autorski rad Aleksandre Lalić

Autorski rad Aleksandre Lalić

Divan kolorit autora Ane Pavlović

Divan kolorit autora Ane Pavlović

Dugmence - izgled postavke na novogodišnjoj "Modi za poneti"

Dugmence – izgled postavke na novogodišnjoj “Modi za poneti”

Ivana Rackov-dipl. keramičar, cvet medju cvetnim broševima

Ivana Rackov-dipl. keramičar, cvet medju cvetnim broševima

Razgledanje keramičkih broševa Ljudmile Stratimirović i Ane Jakić

Razgledanje keramičkih broševa Ljudmile Stratimirović i Ane Jakić

Autorski rad Tamare Marjanović

Autorski rad Tamare Marjanović

Rename 4 him

Rename 4 him

Viseće mindjuše - Autorski rad Biljane Novogradić

Viseće mindjuše – Autorski rad Biljane Novogradić

Marija Janković kod njenih čuvenih rajfova šeširića

Marija Janković kod njenih čuvenih rajfova šeširića

Deo ponude na decembarskoj "Modi za poneti"

Deo ponude na decembarskoj “Modi za poneti”

Autorski rad Teodore Drakulović

Autorski rad Teodore Drakulović

Autorski rad Milice Pajić

Autorski rad Milice Pajić

Narukvice od žice i staklenih perli - autorski rad Jovane Bjelice

Narukvice od žice i staklenih perli – autorski rad Jovane Bjelice

Minijatura od polimerne gline - Autorski rad Gordane Rakulj Radovanović

Minijatura od polimerne gline – Autorski rad Gordane Rakulj Radovanović

Ogrlice od tekstila - autorski rad Marije Banjac

Ogrlice od tekstila – autorski rad Marije Banjac

Autorski rad - MIHO skulpture nakit

Autorski rad – MIHO skulpture nakit

Prsten od srebra - autorski rad Vedrane Petrovske

Prsten od srebra – autorski rad Vedrane Petrovske

Bedževi - Autorski rad Ivane Radić

Bedževi – Autorski rad Ivane Radić

Deo sa autorskim komadima odeće u prizemlju KC "Grad"

Deo sa autorskim komadima odeće u prizemlju KC “Grad”

Detalj u prizemlju KC "Grad"

Detalj u prizemlju KC “Grad”

Preslatki vuneni miševi i mačke - Autorski rad Jasmine Lečnik

Preslatki vuneni miševi i mačke – Autorski rad Jasmine Lečnik


Dugmence radove možete pogledati i na mojoj Facebook stranici DUGMENCE, kao i u Kristina Kecman Google+ Albumima.


December 30, 2009  Tags: , , , , , , , , , , ,   Posted in: PREsS, VesTI

8 Responses

 1. Jasmina - January 2, 2010

  Draga Kristina, srećna Nova 2010.! Izveštaj i fotkice su ti super! Hvala na lepom komentaru i linku. Veliki pozdrav!

 2. Kristina Kecman - January 2, 2010

  Draga Jasmina,
  Želim ti srećnu i uspešnu Novu 2010! Milo mi je da ti se dopadaju fotkice i izveštaj, a tvoji radovi su mi se baš dopali.
  Svako dobro, veliki pozdrav i tebi!
  K.

 3. Donda - January 2, 2010

  Kristina, draga moja prijateljice, posle svake Mode posetim tvoj sajt i svaki put se odusevim.Mislim da niko, ali niko ne napravi tako divan opis i okaci tako dobre fotografije s ovog lepog desavanja, kao ti.Mnogi od nas ucesnika nisu mnogo mrdali sa svojih mesta, a ti si uspela sve – i da prodajes svoja divna dela, da dodjes do svih nas i nasih radova, da se spustis u prizemlje i tamo takodje fotografises i da pri tom imas osmeh na licu i divno raspolozenje! Bravo devojko! Ucinila si mi i tu cast da postavis fotografije mojih radova tu gde si ih postavila i tako lepo ih prokomentarises – HVALA TI PUNO!

 4. Magrit - January 2, 2010

  I ja se pridruzujem na lepi zeljama !
  Bilo je bas lepo na ovoj “Moda za poneti”
  Uskoro ce “Grad” morati da trazi veci prostor 🙂

 5. Kristina Kecman - January 3, 2010

  Draga Donda,
  Zahvaljujem ti se na tvome vremenu, to kao prvo.
  “Moda za poneti” je manifestacija koja je svima poznata, manje ili više.
  Shvatila sam da nikome neće smetati ukoliko napravim neki snimak, tako da to uvek činim, naravno uz predhodno predstavljanje I iz krajnje časnih namera.
  Nekada to neko olako shvati, a neko shvati baš onako kako treba I kako jeste – ozbiljno.
  Niko od profi fotografa na Modi se do sada nije žalio…Niko iz organizacionog tima Mode mi nije zamerio. Znači da je I to, valjda, u redu.
  Što se pomeranja sa izlagačkih mesta tiče, meni je fotografisanje skoro kao deo mog izlaganja. Trudim se da svaki deo niti koji ima veze samnom, bude dobro upreden.
  Niti mogu toliko u mestu da stojim, niti sam toliko važna da bih neprekidno bila za mojim stočićem…. a nekako bih da prikažem svu tu lepotu koliko god je to moguće,
  pa u jednom trenutku verovatno zaličim ljudima na ringišpil. Što se tiče pisanog dela o “Modi za poneti” I to prepozna tek poneko, što je u redu, jer je takvom svetu I namenjeno.
  I dalje mislim da su tvoji radovi nesto posebno I jako,jako dobro! Fotose istih, skromno postavim gde mogu, da mi krase sajt i obogaćuju.
  Hvala tebi na tako divnim rečima, i sjajnim radovima! Pozdrav.K.

 6. Kristina Kecman - January 3, 2010

  Magrit,
  Zahvaljujem ti se na lepim željama.
  Bilo je jako dobro i kvalitetno na decembarskoj “Modi za poneti”.
  Prostor u Kulturnom Centru “Grad” je toliko specifičan i dobar, upravo za sve to za šta se i koristi.
  Sećam se i mog prvog utiska o pomenutom prostoru, sve je to vrlo dobro uklopljeno i priča svoju priču.
  Svaki put kada odem u KC “Grad” ne mogu da se nagledam cigli u zidovima, u prizemnom delu, toliko je to nešto dobro. Kao slika..
  “Moda za poneti” sama po sebi ima svoju, posebnu energiju, tako da i kad bi se dešavala negde drugde, kao što je i bilo ranije, sigurna sam da kvalitet ne bi bio doveden u pitanje.
  Srdačan pozdrav
  K.

 7. mima - January 5, 2010

  Srećna ti Nova godina draga moja tufnice!
  :********

 8. Kristina Kecman - January 5, 2010

  I tebi neka godina ova Nova, bude prepuna lepih, ostvarljivih snova.
  Sanjaj budna, draga tufnice!

Leave a Reply