Kako napraviti – Haljinu za maturu

Matura je blizu, što podrazumeva i adekvatnu garderobu. Devojkama i ženama je poznato, da često čak i kad imaju novac ne mogu naći to što traže da kupe od odeće. Stoga, ukoliko ste kreativni, predlažem Vam da pogledate nekoliko video snimaka, koji vrlo lepo prikazuju kako da sa nešto uloženog materijala, a najviše Vašeg sopstvenog truda, zablistate na maturskoj večeri i zasenite sve!!!

Cene haljina, posebno u ovom periodu godine, kada su maturske večeri a trgovci to odlično znaju, uopšte nisu zanemarljive. Kreću se od 9000,oo dinara – 25,000 dinara. Naravno da postoje i one haljine čija cena ide i do 60,000 dinara i više. Lično sam se uverila u to, šetajući u Delta City Shopping Centru, u Ušće Shopping Centru, čak sam bila i do nekada popularne Piramide, u 44.bloku na Novom Beogradu i tamo nije mnogo drugačije. Dakle, udjite u bilo koju pristojniju prodavnicu koja radi sa metražnom robom, i koji prodaju materijale na metar, ne na kg i uzmite neku trikotažu ili likru. U skupljim prodavnicama metar likre košta oko 650,00 dinara, ali sa takvim materijalom, kao što je likra, čak i u slučaju  da Vaše šivenje ne spada u profesionalno, ovaj materijal će učiniti da izgledate ekskluzivno i otmeno. Uzmete dva metra, za svaki slučaj, i napravite sebi jednostavnu a lepu haljinu + će Vam ostati materijala za još neki detalj, za dodatak na haljini ili za ružicu oko vrata ili ručnog zgloba, odlučite same!


Obavezno pogledajte – Kako da napravite ukras za kosu


Haljina br.1

Za ovakvu haljinicu bitno je da je materijal rastegljiv, trikotažni. Ispod haljine se oblači majica u boji po želji… Makaze, konac u boji, parčence lastiša, mašina za šivenje! U slučaju, da kao na video uputstvu poželite da na sam rub haljine stavite cvetić kao dodatni ukras, za to Vam je potrebno malo materijala u boji haljine ili nekog drugog ako želite da postignete kontrast, u odnosu na haljinu  😀Haljina br.2

Na ovom video snimku možete videti kako jednostavno da napravite haljinu, u dužini u kojoj želite, obavezno od obostrano rastegljivog materijala, sa stretch iglom. Ako se ovakva haljina malo produži onda je to prava večernja haljina.Ne zaboravite trakicu koja Vam drži haljinu, možete uzeti satensku okruglu trakicu u pozamanterijskoj radnji, oko 15 din je 1 metar, ili napraviti od istog materijala od kog je i haljina.

Haljina br.3

Video uputstvo koje sledi je namenjeno onima od Vas koje posebno vole dugačke haljine, bez ramena. U konkretnom slučaju Threadbanger se pozabavio time kako da sašijete sami sebi venčanicu, ali stvar je vrlo primenjiva za bilo koju priliku, bilo da je to venčanje ili matura,  sa ukupno šest pamučnih majica, veličine XXL. Ako volite da se cenkate, kod kineza će te ih naći i za 100 dinara, a trebalo bi da ih bude i u radnjama “Sve za 120 dinara”. XXL majica 6 komada + rajsfešlus u boji koja odgovara boji majice, konac u odgovarajućoj boji, špenadle, makaze. Po mogućnosti možete napraviti ili naći stari broš od bake i staviti ga isto kako prikazuju u video uputstvu.  Najpotrebniji su Vam volja i strpljenje. Srećno!!!

Haljina br.4


Ovo video uputstvo sam već stavljala, prošlog leta 2009 godine, i to za vrlo dobru halter majicu, koja se vezuje oko vrata. U medjuvremenu mi je stigla i knjiga pomenute autorke i moram Vam priznati da je fantastična! Haljinu za maturu možete napraviti prema ovom video uputstvu,  jedino što će te kupiti rastegljivu tkaninu, trikotažu, pamučnu ili mešavinu, mada za ovaj model jako dobro može izgledati i materijal poznatiji kao vodena likra.  Ukoliko želite da su Vam ledja zatvorena, istu stvar sa prednjeg gornjeg dela gde se kroz kanalić provlači traka možete primeniti i na zadnjem, ledjnom delu. (U tom slučaju trakicu prednjeg i zadnjeg dela na jednom ramenu formirate u mašnicu i isto ponovite na drugom ramenu – to je romantičnija varijanta). Naravno, kao orijentir Vam može poslužiti neka Vaša uža majica, koju koristite, samo što će te, duplo postavljeni materijal iskrojiti u dužini u kojoj želite da Vam bude haljina. Koristite cik cak bod na šivaćoj mašini za rastegljive tkanine ili specijalnu stretch iglu. Vreme je da počnete sa šivenjem. Srećno!!!Dugmence radove možete pogledati i na mojoj Facebook stranici DUGMENCE, kao i u Kristina Kecman Google+ Albumima.


May 1, 2010  Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,   Posted in: KAKO NAPRAVITI - ZA ZENE, VIDEO UPUTSTVA

5 Responses

 1. jelena - February 10, 2012

  kako sasiti balsku haljinu?

 2. Kristina Kecman - February 13, 2012

  Jelena
  Mislim da je najbolje da uzmeš naredne brojeve Burde kad izadju (februar, mart, april). Negde oko 1. u mesecu ih ima na svakoj trafici, u bolje snabdevenijim novinarnicama i ranije. Nisam sasvim sigurna ali mislim da je reč o martovskom izdanju, i tada je skoro ceo broj posvećen venčanim haljinama, koje često i liče a i po formi jesu kao balske haljine.To ti je svakako i najpovoljnija varijanta.
  Srdačan pozdrav
  Kristina

 3. Marina - May 18, 2013

  odusevljena sam haljinicom

 4. Kristina Kecman - September 8, 2013

  😀 Super!

  Pozdrav
  K.

 5. slavica - June 7, 2015

  nešto nesvakidašnje šivenje, fantastično je, moram da ukradem vaše ideje sa načinom šivenja

Leave a Reply