Augusto Esquivel

 

Internet je riznica koja je svakim danom sve bogatija… ipak, zadnjih godinu – dve dana moje interesovanje da tražim i kopam po tom neiscrpnom rudniku je skoro sasvim iščezlo. Stvaranje je ono što mi je uvek prevashodnije… Onda sam juče naišla na jednu zanimljivu fotografiju koja prikazuje puno dugmadi koja praktično lebde… i opet sam morala da stavim rudarsku kacigu na glavu i da odem u svet van realnog…

 

Augusto Esquivel

Augusto Esquivel

 

Umetnik čiji je ovo rad se zove Augusto Esquivel, rodom argentinac. Kako sam tvrdi, njegovo interesovanje za ovakvu vrstu umetnosti počelo je otprilike pre četiri godine kada je dobio posao umetničkog asistenta u Umetničkom centru Južne Floride. Pomenuti posao asistenta ga je inspirisao, ali kako je Augusto studirao glumu, pevanje, igranje i filmsku umetnost ni njemu samom nije bilo jasno odakle zainteresovanost za skulpturu. “Jednog dana shvatio sam da imam mnogo ideja i počeo sam da ih razvijam” priča Augusto.

 

 

U njegovim rukama dugmad postaje nešto neverovatno, tako da ne čudi što je Augusto 2011.godine u Majamiju imao izložbu gde je prikazao svoja dvodimenzionalna i trodimenzionalna dela odnosno skulpture objekte koji su mahom sačinjeni od dugmića i pecaroškog najlona. Dugmad u skulpturama je toliko precizno složena i centrirana da deluje potpuno realistično. Takodje Esquivel se bavi izradom portreta od dugmadi. Na pomenutoj izložbi u Majamiju mogli su se videti portreti Džejmsa Dina i Bjork a radio je i portret Merilin Monro.

Za skulpturu klavira mu je bilo potrebno 27 kilograma crnih dugmadi i 30.000 belih, i ukupno dva i po meseca da ga napravi. ” Da bi znao kako će skulptura izgledati, izmerio sam pravi klavir i izradio skulpturu mojom tehnikom. To je nešto izmedju posla arhitekte i proizvodjača instrumenata” kaže autor.  Najveći izazov, u skulpturi kojom je prikazao klavir, bila je sama klavijatura gde je morao da napravi isti broj belih i crnih dirki koristeći istu dužinu, širinu i razmak izmedju dirki – kako bi njegova skulptura bila verna originalnom izgledu ovog instrumenta.

 

 

“Shvatio sam koliko je beznačajno malo obično dugme za šivenje, dok leži na dnu šivaće kutije moje bake. A u isto vreme koliko je jedinstveno i postaje dragoceno kao deo umetničkog dela. Kao atomi u molekulu svako dugme služi celini i oblikuje je.” zanimljivo zaključuje Augusto.

Augusto kaže : “Često sam opsednut poredjenjem realnosti i potencijala kao i ravnotežom izmedju njih, u umetnosti. Ideja haosa u savršenom redu. Objekat koji se na oko čini jakim na dodir može biti lomljiv i jako osetljiv. Isti objekat može se upotrebiti da se stvori umetničko delo koje postaje komplikovano i intrigantno.”

Kada ljudi ne mogu da se sete njegovog imena jednostavno ga zovu dugme momak, što je očigledno dovoljno – obzirom da u Majami Biču gde Augusto Esquivel trenutno živi i radi  baš i nema vajara koji prave skulpture od dugmadi.

 

Pomalo poetično, što mom ukusu odgovara, ovaj sjajan umetnik kaže ” Dok držim dugme uz moje uvo…ono mi šapuće…Hoću da budem…”

Uživajte u fotografijama ovih čudesnih radova. Koga zanima Augusto Esquivel ima i svoj sajt. OVDE

 

Augusto dok stvara jednu od svojih skulptura

Augusto dok stvara jednu od svojih skulptura

Detalj sa izložbe u Majamiju

Detalj sa izložbe u Majamiju

Augusto Esquivel

Augusto Esquivel

Autor Augusto Esquivel pored svoje harfe od dugmića

Autor Augusto Esquivel pored svoje harfe od dugmića

 

 

Nadam se da Vam je bilo ugodno i oprostite ako sam bila preopširna… ipak se ovde toliko govori o dugmadi, dugmićima… a kada je nekome to glavno sredstvo izraza i kada stvara život od dugmića onda ja takvom umetniku skidam i kapu, i rudarsku kacigu i sve to uz duboki naklon! Bravo Augusto!!!
 

Srdačan pozdrav
Kristina Kecman, rodjena Lalicki

 

 


Dugmence radove možete pogledati i na mojoj Facebook stranici DUGMENCE, kao i u Kristina Kecman Google+ Albumima.


January 16, 2012  Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,   Posted in: VesTI

2 Responses

  1. Dondaart - January 16, 2012

    Prelepo! Hvala ti sto si nam predstavila ovog sjajnog umetnika i njegove zanimljive radove!

  2. Kristina Kecman - February 2, 2012

    Drago mi je Donda da ti se dopada! Hvala tebi!

Leave a Reply