Krojačka lutka

 

Kada se bavite šivenjem, profesionalno ili vam je to samo hobi, uvek je korisno ako imate krojačku lutku. Postoji bezbroj vrsta ovakvih lutki-modela. Najčešće su to lutke koje se mogu videti i u dobro dekorisanim buticima u vidu ukrasa, kao i u krojačkim salonima koji nude razne usluge vezano za šivenje. Uglavnom smo navikli da vidjamo lutke čiji je gornji deo odnosno torzo od stiropora ili pak plastičan i presvučen odredjenim materijalom iz estetskih ali i upotrebnih razloga. Presvučeni torzo lutke, omogućava tkanini, od koje ćemo kreirati nešto u budućnosti, da bolje prijanja, samim tim nam pruža bolji uvid u to kako će sašiveni odevni komad izgledati. Takodje je zgodno i to što špenadlama možemo fiksirati našu tkaninu za lutku, što takodje olakšava posao tačnijeg obeležavanja. Donji deo ovih lutki je najčešće drveni, metalni ili od hroma. Ovakve, klasične krojačke lutke se najčešće mogu naći u veličinama koje su jednake konfekcijskim veličinama. Na njima je pomerljiva odnosno podesiva jedino visina same lutke.

Drago mi je da imam ovakvu klasičnu krojačku lutku koja mi uvek pravi društvo, čak i u trenucima dok stvaram nešto što nema veze sa njom.

Krojačka lutka sa plastičnim, presvučenim torzom i drvenim postoljem

Krojačka lutka sa plastičnim, presvučenim torzom i drvenim postoljem

 

Pre dosta vremena, tačnije 8.decembra 2009.godine sam ovde, na mom Dugmence sajtu objavila mali post u kom imate i video tutorijal kako da napravite krojačku lutku kod kuće uz pomoć prijatelja. Podsetite se tog odličnog tutorijala OVDE

Postoje i plastične lutke u vidu cele figure ali i samo torzo od izlivene plastike. U ponudi uvek ima dve ili tri veličine. Ovakve plastične lutke se najlešče koriste u izlozima a sofisticiraniji komadi presvučeni dodatno i sa plišem predstavljaju važan detalj za autora koji na taj način izlaže nakit. Takodje postoje i lutke koje imaju i glavu. One npr. lutki u izlogu daju zaokružen izgled i to u smislu da imaju i periku i naočare za sunce i izgledaju potpuno realistično. Opet, moguće je kupiti i samo plastičnu glavu lutke koja se koristi u različite namene ali najčešće u vlasuljarnicama i specijalizovanim radnjama tog tipa.

Godinama znam da postoji i krojačka lutka koja se podešava. Zovu je još i podešavajuća lutka. Materijali koji se koriste za izradu ovih podešavajućih krojačkih lutki takodje su različiti. Nekoliko meseci već imam veliku radost da imam ovakvu krojačku lutku. Podešavajuću! Uvek imam pravo zadovoljstvo kada saradjujem sa firmom Vihor trade. Na internetu ova firma ima sajt poznatiji kao SVET ŠIVENJA. Pored vrlo finih šivaćih mašina, dodatnih stopica, Milward pozamanterije i još koječega… Vihor trade već neko vreme ima i krojačke lutke koje se podešavaju. Da bi ste stekli pravi utisak, fotografisala sam moju prelepu krojačku podešavajuću lutku koja dolazi iz Vihor trade firme u moj svet.

Krojačka podešavajuća lutka - cela figura

Krojačka podešavajuća lutka - cela figura

Detalj stalka na krojačkoj podešavajućoj lutki

Detalj stalka na krojačkoj podešavajućoj lutki

Krupno detalj stalka za odredjivanje dužine poruba na krojačkoj podešavajućoj lutki

Krupno detalj stalka za odredjivanje dužine poruba na krojačkoj podešavajućoj lutki

Torzo krojačke podešavajuće lutke

Torzo krojačke podešavajuće lutke

 

Ova lutka može da se nabavi u dve veličine. Manja lutka čije dimenzije su sledeće : Poprsje 85 do 104 cm, bokovi 93 do 109 cm.

Veća lutka čije dimenzije su sledeće : Poprsje 100 do 119 cm, bokovi 104 do 121 cm.

Krojačka podešavajuća lutka vam pomaže da perfektno kreirate i dizajnirate žensku odeću. Uz pomoć ovakve lutke mogu se praviti različiti komadi ženske odeće. Od košulja, sakoa, suknji i pantalona.Telo lutke je sačinjeno od 8 komada, sa pomerljivim delom obima struka i grudnog obima. Takodje postoji podešavajući deo za više žene. Na vrhu krojačke podešavajuće lutke se nalazi i mali dodatak koji služi odlaganju špenadli bez gubljenja vremena. Kostrukcija ove lutke je plastična a gornji deo je presvučen materijalom što omogućava lakše obeležavanje i prišpendlavanje materijala za samu lutku. Stalak lutke ima zalepljenu skalu sa podeocima mera koje su potrebne pri merenju visine ramena, dužine pantalona kao i poseban dodatak u vidu štipaljke koji služi za lakše obeležavanje dužine suknje i rubnog mesta. Savršeno!

 

 

Iskreno se nadam da će mnogima od vas ovaj post pomoći kako informativno tako i u odluci da sebi olakšate i ulepšate stvaranje!

Srdačan pozdrav

Kristina Kecman, rodjena Lalicki.

 

 

 

 


Dugmence radove možete pogledati i na mojoj Facebook stranici DUGMENCE, kao i u Kristina Kecman Google+ Albumima.


April 6, 2012  Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,   Posted in: ŠIvEnjE

4 Responses

 1. Dondaart - April 20, 2012

  Sjajan post! Hvala ti za ovoliko korisnih informacija!

 2. Kristina Kecman - April 20, 2012

  🙂 Nema na čemu Donda!
  I sama volim da naidjem na koncizan i koristan post.
  To mi je uvek dobar reper kada odlučim da i sama ostavim pisan trag, na korist drugim ljudima.
  Pozdrav
  K.

 3. margita - March 7, 2014

  gde i po kojoj ceni mze da se kupi krojacka lutka–podesiva,hvala

 4. Kristina Kecman - March 7, 2014

  Postovanje Margita,
  Pogledajte sajt, link Vam saljem ispod, firme Vihor trade. Nalaze se u Balkanskoj ulici u Beogradu i u bloku 45 na Novom Beogradu.
  Kontaktirajte ih i raspitajte se o svemu. Cesto imaju i akcije, mislim i sada da su neke u toku a u vezi 8.marta i njihove lepe paznje koju uvek ukazuju nama zenama. Slobodno recite da ste na mom sajtu videli informaciju o podesivoj krojackoj lutki.

  011 36 20 153 Beograd

  Srdacan pozdrav
  Kristina Kecman

Leave a Reply